OLDALAK (MENÜ)

AZ OLDAL MENŰJE SZERINT

                          KirályKÖZLEKEDÉSI TÉMÁKKirály

                                    NO COMMENT !!

ppppppppppppp.jpg

=============================================

                                   2018.05.13

                                     FIGYELEM!

Hódmezővásárhelyen is Pld:. Jókai utca,Kaszap utca,Hódtó utca Nyárfa utca................stb.

Ma reggel (2018.05.14.-én  06 órától kedden 6 óráig 24 órás sebességellenőrzést hajt végre a rendőrség; kijelölték a Speedmarathon elnevezésű akció helyszíneit - közölte a rendőrség. Az akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva hajtják végre.

A lehetséges helyszínekre sok állampolgári javaslat érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a megyei rendőr-főkapitányságok kijelölték az ellenőrzések helyszíneit és az időpontokat. A javaslatot tevők közül a rendőrség tíz-tíz embert meghív a helyszínekre

============================================================

                                   2018.05.10

Kedves: Csaba !

              SMS-ben írt,kérdésedre válaszom az alábbi !

Panasz beadványodat követően,(az akadályoztatásoddal kapcsolatos kérdésben) az alábbi hatóság járhat el. 

Közterület-felügyelet és Mezei őrszolgálat Molnár Milán 62/530-122 közterület-felügyelő Szobaszám: Irodaház molnarmilan@hodmezovasarhely.hu Petrecz-Tóth Imre 62/530-189 közterület-felügyelő Szobaszám: Irodaház petrecz-toth.imre@hodmezovasarhely.hu Szilágyi Zsolt 62/530-100 / 206 csoportvezető Szobaszám: Irodaház szilagyizsolt@hodmezovasarhely.hu Vígh Ádám 62/530-122 közterület-felügyelő Szobaszám: Irodaház vighadam@hodmezovasarhely.hu Vitális Imre 62/530-100/206 közterület-felügyelő Szobaszám: Irodaház vitalisimre@hodmezovasarhely.hu Ritzl Zoltán 62/530-122 közterület-felügyelő Szobaszám: Irodaház ritzlzoltan@hodmezovasarhely.hu Laduver Tamás 62/530-122 közterület-felügyelő Szobaszám: Irodaház laduvertamas@hodmezovasarhely.hu Nagy László Szabolcs 62/530-189 közterület-felügyelő Szobaszám: Irodaház nagy.laszlo@hodmezovasarhely.hu Varsányi Vajk 62/530-233 közterület-felügyelő Szobaszám: Irodaház varsanyi.vajk@hodmezovasarhely.hu Zsoldos Jázon 62/530-233 közterület-felügyelő Szobaszám: Irodaház zsoldos.jazon@hodmezovasarhely.hu Hegedűs Péter 62/530-100 /233 közterület-felügyelő Szobaszám: Irodaház hegedus.peter@hodmezovasarhely.hu

=============================================

                                   2018.05.10

      Trafipak Magyarországon !

http://www.origo.hu/auto/20151215-igy-mukodik-a-fix-traffipax.html

==========================================================

                                   2018.05.07.

Kedves: Sándor !

SMS-ben írt,kérdésedre válaszom az alábbi !

Btk. 347. § Egyedi azonosító jellel visszaélés

347. § (1) Aki

a) egyedi azonosító jelet eltávolít vagy meghamisít,

b) olyan dolgot szerez meg, használ fel, vagy olyan dologról rendelkezik, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, vagy amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt üzletszerűen vagy bűnszövetségben követik el.

(3) E § alkalmazásában egyedi azonosító jel: az olyan dolognak, amelynek a birtoklását vagy rendeltetésszerű használatát jogszabály hatósági engedélyhez köti, a gyártónak vagy a hatóságnak a dolgon, illetve annak alkotórészén alkalmazott, egyedi azonosításra szolgáló jelölése.

A bűncselekmény jogi tárgya a hatósági regisztráció alapját képező egyedi azonosítást szolgáló jelölés valódisága iránti közbizalom. Elkövetési tárgy az egyedi azonosító jel, amelynek fogalmát a törvény a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1979. évi 5. törvényerejű rendelet (a továbbiakban: Btké.) hatályos szabályaival megegyezően, a tényállás utolsó bekezdésében található értelmező rendelkezésben tartalmazza.

Az (1) bekezdés a) pontja minden olyan magatartást büntetni rendel, amely az egyedi azonosító jel eredetiségén, elhelyezésén, meglétén változtat. Eltávolítás alatt többek között az egyedi azonosító jelek (rendszám, motorszám stb.) leszerelését, kireszelését, kimarását, kivágását, szám átütését értjük A b) pont a hamis, hamisított, eltávolított azonosító jelű dolog megszerzését, felhasználását, az ilyen dologról való rendelkezést rendeli büntetni. A törvény a hatályos szabályokat kiegészíti azzal, hogy a hamis, hamisított vagy eltávolított egyedi azonosító jelű dolog tényleges felhasználásától elkülönítve a joghatás kiváltására alkalmas felhasználást a „rendelkezik róla” kitétellel önálló elkövetési magatartásként szabályozza, amellyel egyértelműsíti, hogy a joghatás kiváltására nem alkalmas felhasználás is büntetendő.

A bűncselekmény csak szándékosan követhető el.

Minősített esetként határozza meg a törvény az üzletszerű, és a bűnszövetségben történő elkövetést.

============================================

                                   2018.05.03

             ISMÉT EMELKEDIK AZ ÜZEMANYAGOK ÁRA !

         ISMÉT   BE „ZSEBELÉS” MAGYARORSZÁGON !   

Naná lassan kezdődik a nyári szezon,az üzemanyag adójából könnyedén át csoportosítható a forint  !

==============================================

                               2018.04.24

              BE „ZSEBELÉS” MAGYARORSZÁGON !

Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. – értesült az MTI piaci forrásokból szerdán.

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 375 forintra nő, a gázolajé pedig 383 forintra emelkedik. Az üzemanyagok ára legutóbb április 18-án változott, akkor a benzin 2 forintos emeléssel 369 forintra, a gázolaj 6 forintos emeléssel 377 forintra drágult. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak az egyes töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

==============================================

                                    2018.04.17

                              SEBESSÉG MÉRÉS

A rendőrség várja az állampolgárok javaslatait az idei ellenőrzési helyekre, ahol május 14-étől egy napig mérik a Magyarország útjain közlekedők sebességét.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva a magyar Rendőrség 24 órás összeurópai sebességellenőrzést – úgynevezett Speedmarathont – végez. – közölte a rendőrség.

A kampány ötlete Németországból származik, ahol hat évvel ezelőtt az egyik szövetségi állam lakosait kérték meg a hatóság munkatársai, hogy szavazzanak arra a helyre, ahol sebességellenőrzést szeretnének. A német ötlet nemzetközileg nagy tetszést aratott és azóta minden évben valamennyi TISPOL tagállam alkalmazza.

Az ellenőrzés ideje alatt, május 14-én 6 órától május 15-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban, a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban lesz a magyar közutakon.

Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is szeretné figyelembe venni, ezért idén is javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre.

Az állampolgárok javaslatait az illetékes rendőr-főkapitányságok 2018. április 17-e 0 órától május 3-a 24 óráig az erre a célra létrehozott e-mail címekre várják:

Csongrád megye: speedmarathon@csongrad.police.hu 

=============================================

                      Szabálytalan közlekedés !

Hódmezővásárhelyen,olyan személygépocsik is részt vesznek a közúti forgalomba,melyek nem rendelkeznek,megfelelő hatósági engedélyel !   Pld: 2018.04.17.-étől  2018.05.02.-áig !

=============================================

                                      MOZGÁSBAN

fiat_az_othonba_kicsi.jpg

=============================================

                                       2018.04.15

      Kedves  János ! SMS-ben történt kérdésedre a válaszom !

"Meddig tárolható a közterületen hatósági jelzéssel, (rendszámmal)?A lejárt műszaki vizsgás személygépkocsi?"

VÁLASZOM!!

A gépjárművek közterületen történő szabályainak 59 § 3.bek.-re hivatkozva , legfeljebb 10 napig tárolható az ilyen gépjármű  !! 

Autóvadász.

============================================      

             LECSÖKKENHET AZ "ÓCSKAVAS" GYÜJTŐK KEDVE ??

             Nincs szüksége a Magyaroknak a külföldről behozott                                              "ócskavasakra"  

Változik a műszaki vizsga menete

Ha komoly hibát tapasztalnak a műszaki vizsgán, akkor a forgalmi engedély maximum két hónappal hosszabbítható meg. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában a szakértők a műszaki vizsgával kapcsolatos változásokat vitatták meg.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szerint ezentúl rangsorolni kell a műszaki vizsgán észlelt hibákat. A besorolás alapján lehet a vizsgáztatott járművön kisebb hiba, komoly hiba és veszélyes hiba. Ezek a minősítések különböző következményeket vonnak majd maguk után.
Továbbá sem saját, sem hozzátartozó járművét nem vizsgáztathatja majd a vizsgabiztos, illetve május 20-tól, ha használt autót hozna be az országba külföldről, köteles bemutatni az eredeti országban-előállított-műszaki-vizsgálati-bizonyítványt.
Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke úgy látja, a külföldről érkező autók nagyon vegyes állapotban vannak. Hozzátette, a tavalyi év adatai alapján sokféle múlttal rendelkező és változó állapotú autókat hoztak be Magyarországra, emellett a műszaki vizsgálati bizonyítvány adatait elektronikus úton továbbítani kell a közlekedésért felelős miniszter-részére,és,az-adatokat-legalább-3-évig-meg-kell-őrizni.
Egy másik szabály pedig arra enged következni, hogy az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban kiállított műszakivizsga-bizonyítványok kompatibilisek egymással.

Könnyen-átverés-áldozatává-válhatunk
Ezért például, ha külföldről hozna be autót Magyarországra, érdemes az autóval elmenni egy márkaszervizbe, és elkérni az autó műszaki történetét, hogy megtudjuk, a jármű valóban megér-e 

másfél millió forintot, vagy esetleg csak megveszünk egy hatszázezer forintot érő járművet másfél millió-forintért–figyelmeztetett-Erdélyi-Péter.
Hozzátette, ezt a vizsgálatot az eladó kérheti, mert ő jogosult rá, azonban felhívta a figyelmet: ha ezt nem lehet megtenni, ne vegyék meg az autót, mert nem lehet pontosan tudni, hogy mit vesznek. „Egy autóról egymillió, másfél millió vagy két-három millió forintért is kellene tudni, hogy milyen javításokat eszközöltek rajta korábban” – szögezte le az elnök.
azt mondta, nem szabad mindent elhinni, amit az eladó állít az autóval kapcsolatban, mert könnyen-átverés-áldozatává-válhatunk.
„Az autó korábbi történetét a jogszabály szerint mindig az aktuális tulajdonosnak kell lekérnie, tehát annak, aki el akarja adni a járművet, továbbá sok mindent meg tudnak csinálni a márkaszervizben annak érdekében, hogy minél több információt megkapjunk az autó műszaki történetéről. Ha valaki másfél millió forintot elkölt egy használt autóra, akkor érdemes azt a 15-20 ezer forintot kifizetni, azért, hogy megtudjam, másfél milliót vagy hatszázezer forintot ér az autó” – mondta-Erdélyi-Péter.
Egy-csapásra-megváltozik-a-rendszer
A változások részben tartalmi, részben személyi és részben a műszaki vizsgaállomásokra vonatkozó változtatásoknak a gyűjteménye – mondta az Autószerelők Országos Egyesületének műszaki vizsga tagozatának vezetője. Sebestyén Péter kifejtette, míg kis hiba esetén meg kell adni a műszaki engedélyt, viszont veszélyes hiba esetén nem lehet használni a járművet.
Megjegyezte, hogy a dokumentum sok változást és feltételt tartalmaz. Eddig gyakorlatilag két minősítési lehetősége volt a vizsgabiztosnak, az egyik, hogy alkalmas-e a jármű a forgalomban való részvételre vagy alkalmatlan. A második esetben a hibák kijavítása után újra vizsgára kellett bocsátani-az-autót.
Ez azonban most megváltozik, mert az új rendelkezés alapján a jármű megvizsgálása során három kategóriába kell sorolni a feltárt műszaki hibákat. Az egyik az úgynevezett kisebb hiba, ami alkalmas minősítést jelent, a második a komoly hiba, ilyenkor a jármű 2 hónap ideiglenes forgalmi lehetőséget kap, ez idő alatt ki kell javítani a hibát, és két hónap elteltével ismételten vizsgára kell bocsátani az autót. A harmadik kategóriába pedig akkor sorolják a járművet, ha veszélyes hibát találnak a vizsgálat során.

=============================================

                                NEM HIÁNYZIK SENKINEK ??

rendszam_tabla.jpg

==============================================
                                        2018.01 HÓ

Az R. 59. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) Azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.”

A rendszám tábla átszerelése másik gépjárműre büncselekmény!

tipo_14.jpg

    de a közterület felügyelet munkatársainak a megtévesztésére                                            "megfelel"  ???

                                HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

==========================================

                                         2018.01.HÓ            

                         Parkolás a szűk utcában. 

                           HÓDMEZŐVÁSÁRHELY          

pict4209.jpg

                     Minden rendben van itt ?????????????

========================================                                        2018.01.HÓ                          

tipo_14.jpg

A zökkenőmentes gépjármű-átírás lebonyolításához néhány egyszerű szabályt kell szem előtt tartanunk. Érdemes ügyelni a részletekre, hogy az átírás is gördülékeny legyen és a későbbiekben se okozzon problémát néhány elfelejtett tennivaló.

gépjármű-átírás 2017Gyakran előfordul, hogy valaki különböző okok miatt nem íratja át a frissen vásárolt autót. Egy internetes jogi fórumot olvasva úgy tűnik, szinte mindennaposak az ilyen problémák. Vesz valaki egy autót, majd talál egy jobb ajánlatot, s úgy gondolja, az előzőt inkább gyorsan eladja, nem költ az átírásra. Egy másik hozzászóló egy ismerősétől vette az autót, még papírt se írtak róla, úgy használta éveken át. Mindkét esetben akkor kezdődött a probléma, amikor egy hivatali ügyintézés miatt később szükség lett volna az autó érvényes papírjaira.Pontos adminisztrációra és elég sok pénzre van szükség ahhoz, hogy a megvásárolt autó a saját nevünkre kerüljön. A nem megfelelő ügyintézés akár azzal is járhat, hogy a járművet a hatóság kivonatja a forgalomból, ezért nagyon fontos ügyelni az apró részletekre és határidőkre is. Jogszabályaink sajnos annyira bonyolultak, hogy egy ilyen egyszerű tennivalót, mint egy jármű tulajdonjogának az átírását kilenc különböző törvény és rendelet szabályoz a kormányhivatal kigyűjtése szerint.

      15 nap a gépjármű átírási határidő

 Ahhoz, hogy az ügyintézés a későbbiekben ne okozzon problémát, a legfontosabb a 15 napos gépjármű átírási határidő betartása. Az adásvételi szerződés keltétől számítva 15 naptári nap alatt kell az átírásnak megtörténnie. Ha a vevő kicsúszik a 15 napos határidőből és később jelentkezik, az okmányiroda akkor is elvégzi számára a gépjrmű átírást, de számíthat egy szabálysértési eljárásra is a késedelem miatt. Az autó átírását végző hatóságnak ilyenkor értesítenie kell a szabálysértési hatóságot, az pedig a NAV-nak is elküldi az információt. A késedelem miatti mulasztási bírságot a NAV fogja beszedni a késlekedőtől.

       Az eladónak is be kell jelentenie a                     tulajdonosváltást

 Az autó eladását a régi tulajdonosnak is be kell jelentenie az okmányirodában, méghozzá a szerződés keltétől számított 8 napon belül. Ez a kötelezettség őt is védi: ha a vevő nem intézné el időben az átírást, az eladó így akkor is igazolni tudja, hogy az autó már nincs a birtokában. Ez a bejelentés a feltétele annak is, hogy töröljék a helyi adókötelezettségét.

 Az eladó feladata az is, hogy felmondja az autóra kötött kötelező felelősségbiztosítását. Ezt más körülmények között csak évente egy alkalommal, az évfordulón tehetné meg. Az eladott jármű biztosítását érdekmúlásra hivatkozva kell felmondani.

 A közlekedési hatóság az eladó bejelentése alapján is indíthat eljárást, ha az új tulajdonos határidőre nem íratta át az autót. Ekkor felszólítják a kötelessége teljesítésére, és erre 5 napos határidőt kap. Ha ez alatt sem indítja el az átírást (vagy nem jelzi, hogy azt önhibáján kívül nem tette meg eddig), akkor a hatóság kivonja az autót a forgalomból.

                  Adásvételi szerződés

A tulajdonjog megváltoztatásához a legfontosabb dokumentum az adásvételi szerződés. A 2010 után megkötött szerződések esetén már kizárólag a teljes bizonyító erejű magánokirat formájában elkészített szerződéseket fogadják el.

Rég vége van annak az időnek, amikor egy szombati autóvásáron a motorházra dobott fecnin készülhetett az adásvételi szerződés. Ma kormányrendelet írja elő, hogy a szerződésnek mit kell pontosan tartalmaznia. Ha valami adat hiányzik, az új tulajdonost nem lehet majd bejegyezni.

A szerződésen fel kell tüntetni, hogy a „jogügylet” ingyenes, vagy visszterhes – azaz kap-e pénzt az eladó (ingyenes is lehet, ha pl. valaki a gyerekére íratja át az autóját). Fel kell tüntetni az autó valamennyi fontos azonosítóját (gyártmányt pontosan megnevezve, rendszámot, alvázszámot). Fel kell jegyezni az eladó és a vevő adatait is: családi és utónevüket, születési helyet és időt, anyjuk születési nevét, személyi igazolványok számát, lakcímet. Ha az eladó, vagy a vevő jogi személy, akkor ennek megfelelően kellenek az adatok, beleértve a cégjegyzék-számot, meg a képviselő személyes adatait.

Kötelező feltüntetni a szerződésen a forgalmi engedély és a törzskönyv sorszámát is. Ezek átvételéről a szerződésben nyilatkozni is kell. Írásba kell foglalni azt is, hogy mikor, melyik napon kerül a vevő birtokába az autó.

A szerződésen még egy dátumnak szerepelnie kell, ez pedig a szerződés hatályba lépésének napja (nem biztos, hogy azonos az autó átadásának napjával!). Végül a feleknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a feltételeket megértették, s mindketten teljesíteni fogják bejelentési kötelezettségüket.

A szerződést alá kell írnia az eladónak és a vevőnek, továbbá két tanúnak is. Aláírások nélkül a szerződés nem érvényes! Ettől lesz teljes bizonyító erejű magánokirat. Ha a szerződés nem ilyen formában készül el, akkor az okmányiroda nem fogja elfogadni az autó átírásához.

             Átírás előtti feladatok

A szerződés birtokában még nem mehet a vevő az okmányirodába. Két feladata van:

 • meg kell kötni az autóra a kötelező felelősségbiztosítást, melyben a kötelező biztosítás kalkulátor segítségére lehet

 • el kell végeztetni az eredetiségvizsgálatot.

 A biztosítást úgy kell megkötni, hogy az érvényessége az adás-vételi szerződés aláírása napján kezdődjön. Ellenkező esetben fedezetlenségi díjat is kell fizetni arra az időre, amikor a szerződés szerint a jármű már az új tulajdonos birtokában volt, de nem volt még érvényes felelősségbiztosítása.

 Eredetiségvizsgálatot abban az esetben nem kell készíteni, ha a jármű öröklés miatt cserél gazdát, vagy korábban közös tulajdonban volt és most az egyik tulajdonos nevére kerül.

 Milyen okmányok kellenek a gépjármű-átíráshoz?

 Személygépkocsi átírásához feltétlenül vinni kell a megkötött adás-vételi szerződést és az előzetesen beszerzett dokumentumokat: a biztosítás megkötését igazoló iratot és az elvégzett eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozatot. Továbbá szükség van a forgalmi engedélyre és atörzskönyvre.

 Ha a jármű műszaki vizsgájának érvényessége nem állapítható meg a forgalmi engedély alapján, akkor vinni kell az erről szóló dokumentumot is (a legutóbbi műszaki vizsgán kiadott műszaki adatlapot).

 Az okmányiroda a tulajdonváltozást bejegyzi, de forgalmi engedélyt az új névre nem állít ki, ha a vevő nem tudja igazolni, hogy az autóra kötött felelősségbiztosítást és van a járműnek érvényes műszaki vizsgája. Ilyen esetben ezt bejegyzi a régi forgalmiba és a vevőt hiánypótlásra szólítja fel.

 Az átíráshoz továbbá arra is szükség van, hogy a tulajdonos bemutassa az átírási illetékbefizetéséről szóló igazolást (feladóvényt).

 A személyautó-átírás költségei 2017-                                   2018

 Az átírás költségeihez kell sorolnunk 2017 és 2018 évben is az elvégzendő eredetiségvizsgálat díját is, hiszen a tulajdonosváltás nélkül erre nem lenne szükség. Személygépkocsi esetén a vizsgálat díja a motor-űrtartalomtól is függ:

          1400 ccm-ig 17.000 forint

 • 1401-2000 ccm között 18.500 forint

 • 2001 ccm-től 20.000 forint lehet.

 • A forgalmi engedély és a törzskönyv kiállításáért egyenként 6.000-6.000 forintot kell fizetni.

  Az átírás illetéke a jármű életkorától és a motor űrtartalmától függ. Ha a motor teljesítménye nem kW-ban, hanem lóerőben van csak megadva, akkor a lóerőben adott értéket 1,36-tal kell elosztani.

  gépjármű-átírás illetéke 2017

  A 120 kW felett nem növekszik tovább az átírási illeték mértéke, ezeket a járműveket úgy kell számolni, mintha 120 kW teljesítményűek lennének.

  Példa:

  Mennyibe kerül egy 2005-ös gyártású, dízeles, 1560 ccm űrtartalmú, 80 kw teljesítményű Ford Focus átírása?

  • Eredetiségvizsgálat: 18.500 forint

  • átírási illeték:  36.000 forint

  • törzskönyv és forgalmi engedély: 12.000 forint

  • összesen: 66.500 forint.

             Teherautók átírása

  Tehergépjárművek átírása annyiban különbözik a személygépkocsik átírásától, hogy a 3,5 tonna össztömeg feletti teherautó, autóbusz, nyergesvontató, pótkocsi átírásakor nem kell illetéket fizetni, ha a vevő gazdálkodó szervezet. Ezzel elsősorban a fuvarozással, szállítással foglalkozó vállalkozások számára igyekezett kedvezni a kormány. Illetéket 2016. júniusa óta nem kell fizetni.

  Teherautók és autóbuszok átírása viszont továbbra sem teljesen ingyenes, hiszen számolni kell az eredetiségvizsgálat díjával és az okmányok kiállításának költségével. Az eredetiségvizsgálat díja autóbuszra 20 főig 21.000, 20 fő felett 22.000 forint. Teherautóra 7,5 tonnáig 21, fölötte 22 ezer forint. Nehéz pótkocsira 17.500 forintot kell a dokumentum kiállításáért fizetni.

==============================================

                                   2018.11.HÓ

                          A kerékpár is jármű!

Bács-Kiskun megyében az elmúlt 24 órában egy könnyű sérüléssel járó, valamint négy anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. Egy sofőrt ittas járművezetés gyanúja miatt vér-vizelet mintavételre állítottak elő a járőrök.

Kalocsán, a Dózsa György utcában, a járdán közlekedett kerékpárral egy 9 éves helyi fiú. A helyszíni szemle adatai szerint a fiú haladása során a Széchenyi út kereszteződésében lévő, a gyalogosok forgalmát irányító fényjelző készülék tilos jelzését figyelmen kívül hagyta, és ráhajtott a gyalogos átkelőhelyre. Itt összeütközött a jobbról érkező Suzuki Swift típusú személygépkocsival, amit egy 44 éves uszodi férfi vezetett. A baleset következtében a kerékpáros az elsődleges orvosi vélemény alapján könnyű sérüléseket szenvedett.

A kerékpár, a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez többnyire ugyanazok a feltételek szükségesek, mint más jármű  esetében, azaz a jármű vezetésre alkalmas állapotban kell lennie és a közlekedőnek ismernie kell a KRESZ előírásait.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a közlekedőket, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, hiszen jogkövető magatartással, körültekintő vezetéssel és odafigyeléssel a balesetek megelőzhetőek!

forrás:police.hu

============================================== 

                                          - v -

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 54
Tegnapi: 12
Heti: 147
Havi: 948
Össz.: 10 207

Látogatottság növelés
Oldal: Közlekedéssel kapcsolatos témák
OLDALAK (MENÜ) - © 2008 - 2018 - autovadasz.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »